Jesienią praktykuj świadome oddychanie i odzyskaj wewnętrzną równowagę i spokój.
Oddychanie to życie.

Jak zadbać o zdrowie jesienią?

To czas pracy ze świadomym oddechem.

To jest czas, w którym zwiększa się potrzeba snu i odpoczynku, czas, aby zadbać o zachowanie energii i ciepła

w organizmie.

To czas żniw, czas gromadzenia zapasów na zimę (jak czynią to zwierzęta), opadają liście, schną nasiona, soki drzew spływają do korzeni. Pora zmienna, zimna i wietrzna. To jest czas, w którym zwiększa się potrzeba snu i odpoczynku,  to czas, aby zadbać o zachowanie energii i ciepła w organizmie.
1. Badania

Jesień to czas, w którym nasza odporność wystawiona jest na próbę, szczególnie po okresie letnim, w którym dieta obfitowała w owoce, lody i zimne napoje.


Lista badań podstawowych (jak w każdej porze roku: morfologia, glukoza, lipidogram, TSH, transaminazy (Ast, Alt), badanie ogólne moczu, elektrolity). Dodatkowo warto oznaczyć witaminę D3, by ustalić dawkę suplementacyjną na jesień
i zimę oraz wapń, magnez.

2. Co jeść jesienią?

Warto zjadać więcej potraw ciepłych, a jedzenie sałatek i owoców traktować jako dodatek.

Szczególnie polecane do włączenia do diety:

  • rośliny z rodziny cebulowatych, zwłaszcza czosnek
  • imbir, chrzan, papryczka chili, biały pieprz
  • siemię lniane, kozieradka
  • ciemnozielone i żółto-pomarańczowe warzywa: marchew, dynia, cukinia, brokuły, kapusta włoska
  • proso (kasza jaglana), owies (płatki owsiane)
  • kapusta kiszona, ogórki kiszone, oliwki, kwaśne odmiany jabłek
  • zioła polecane na jesień: majeranek, tymianek, oregano, stosowane jako przyprawa, ale też jako napar                czy inhalacja (nie zalecane dla kobiet w ciąży); eukaliptus (olejek) stosowany w razie przeziębienia.
3. Zupa krem z dyni

Przygotuj:

  1. 1/2 dyni hokkaido – ok. 700g (wybieram ją, bo nie trzeba obierać jej ze skórki, ale nasiona nie nadają się               do prażenia)

  2. olej

  3. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  4. 1/4 łyżeczki ostrej papryki

  5. 1/4 łyżeczki cynamonu

  6. 1-2 łyżki octu winnego

  7. sól i pieprz

  8. opcjonalnie miód/ ksylitol/erytrol

  9. opcjonalnie szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego

Przygotowanie:

  1. Z dyni należy usunąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę.

  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

  3. Do rozgrzanego garnka wlać olej/ oliwę i wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli dodać paprykę ostrą, słodką, cynamon     i chwilę smażyć razem.

  4. Następnie wrzucić pokrojoną dynię i smażyć kilka minut do momentu, aż poczujemy nad garnkiem zapach dyni.

  5. Wlewamy tyle wody lub bulionu z dodatkiem wody , aby przykryć dynię. Gotujemy pod przykryciem do miękkości.

  6. Następnie miksujemy całość ręcznym blenderem, dodajemy do smaku miód/ksylitol/erytrol/ ocet winny, sól            i pieprz do smaku.

  7. Można podawać z prażonymi pestkami dyni (ale nie dyni hokkaido), które są źródłem cynku lub ew. kleksem mleka kokosowego lub śmietany.

Czas przygotowania: 30-40 minut

|  Wiosna

To nowy początek. Pora roku, w której natura budzi się do życia, rozkwita kolorami.

 

Pamiętaj, że to co teraz zasiejesz, rozwinie i dojrzeje w przyszłości.

 

|  Lato

Pora dojrzewania, podróżowania, radości, jest gorąca i jaskrawa.

 

Spróbuj spacerów o poranku, poczuj moc słońca.

|  Zima

Pora uśpienia, niskich temperatur, wcześnie zapadającego zmroku, melancholii.


Czas skupienia, odpoczynku, medytacji.