Jesienią praktykuj świadome oddychanie i odzyskaj wewnętrzną równowagę i spokój.
Oddychanie to życie.
Jak zadbać o zdrowie jesienią?
To czas pracy ze świadomym oddechem.
To jest czas, w którym zwiększa się potrzeba snu i odpoczynku, czas, aby zadbać o zachowanie energii i ciepła
w organizmie.
Jesień to czas, w którym nasza odporność wystawiona jest na próbę, szczególnie po okresie letnim, w którym dieta obfitowała w owoce, lody i zimne napoje.
Lista badań podstawowych (jak w każdej porze roku: morfologia, glukoza, lipidogram, TSH, transaminazy (Ast, Alt), badanie ogólne moczu, elektrolity). Dodatkowo warto oznaczyć witaminę D3, by ustalić dawkę suplementacyjną na jesień
i zimę oraz wapń, magnez.
Warto zjadać więcej potraw ciepłych, a jedzenie sałatek i owoców traktować jako dodatek.
Szczególnie polecane do włączenia do diety:
- rośliny z rodziny cebulowatych, zwłaszcza czosnek
- imbir, chrzan, papryczka chili, biały pieprz
- siemię lniane, kozieradka
- ciemnozielone i żółto-pomarańczowe warzywa: marchew, dynia, cukinia, brokuły, kapusta włoska
- proso (kasza jaglana), owies (płatki owsiane)
- kapusta kiszona, ogórki kiszone, oliwki, kwaśne odmiany jabłek
- zioła polecane na jesień: majeranek, tymianek, oregano, stosowane jako przyprawa, ale też jako napar czy inhalacja (nie zalecane dla kobiet w ciąży); eukaliptus (olejek) stosowany w razie przeziębienia.
Przygotuj:
1/2 dyni hokkaido – ok. 700g (wybieram ją, bo nie trzeba obierać jej ze skórki, ale nasiona nie nadają się do prażenia)
olej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki octu winnego
sól i pieprz
opcjonalnie miód/ ksylitol/erytrol
opcjonalnie szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
Przygotowanie:
Z dyni należy usunąć miąższ z pestkami i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Do rozgrzanego garnka wlać olej/ oliwę i wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli dodać paprykę ostrą, słodką, cynamon i chwilę smażyć razem.
Następnie wrzucić pokrojoną dynię i smażyć kilka minut do momentu, aż poczujemy nad garnkiem zapach dyni.
Wlewamy tyle wody lub bulionu z dodatkiem wody , aby przykryć dynię. Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Następnie miksujemy całość ręcznym blenderem, dodajemy do smaku miód/ksylitol/erytrol/ ocet winny, sól i pieprz do smaku.
Można podawać z prażonymi pestkami dyni (ale nie dyni hokkaido), które są źródłem cynku lub ew. kleksem mleka kokosowego lub śmietany.
Czas przygotowania: 30-40 minut
|  Wiosna
To nowy początek. Pora roku, w której natura budzi się do życia, rozkwita kolorami.
Pamiętaj, że to co teraz zasiejesz, rozwinie i dojrzeje w przyszłości.
|  Lato
Pora dojrzewania, podróżowania, radości, jest gorąca i jaskrawa.
Spróbuj spacerów o poranku, poczuj moc słońca.
|  Zima
Pora uśpienia, niskich temperatur, wcześnie zapadającego zmroku, melancholii.
Czas skupienia, odpoczynku, medytacji.