Wstań wcześnie rano, wyjdź
na słońce i poczuj jego moc,
by rozkwitać.
Jak zadbać o zdrowie Latem?
Czas na podstawowe badania laboratoryjne: morfologia, glukoza, lipidogram, TSH, transaminazy (Ast, Alt), badanie ogólne moczu, elektrolity, w tym wapń i magnez.
Lato to najlepszy czas na spożywanie potrwa na surowo: owoców, warzyw i koktajli oraz nabiału. Nadal nie są zalecane soki/koktajle z dodatkiem lodu.
Szczególnie polecane:
- jabłka, gruszki, melony, śliwki, arbuz, truskawki, maliny, czereśnie, borówki, wiśnie
- fasolka szparagowa, zielony groszek, bób, szparagi, brokuły, brukselka, ogórki, marchew
- fasola mung, adzuki, czerwona soczewica, tofu, ciecierzyca
- ryż (najlepiej basmati) , kasza jaglana i kukurydziana
- nabiał
- zielone liście- sałata, rzodkiewka, burak, szczypiorek, pietruszka, koperek
Przygotuj:
- zielone liście (np. rzodkiewki, brokułów. szpinaku) 1-2 garście
- zielona pietruszka- pęczek
- 1 jabłko lub gruszka
- sok z połowy cytryny
- woda przegotowana do uzyskania oczekiwanej konsystencji
- 1 łyżka oleju lnianego
Sposób przygotowania:
- Jabłko pokrój m możesz usunąć pestki.
- Dodaj zielone liście, pietruszkę i olej lniany i miksuj ręcznym blenderem lub w mikserze.
- Dodaj wodę do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
Czas przygotowania 10-15 minut
|  Wiosna
To nowy początek. Pora roku, w której natura budzi się do życia, rozkwita kolorami.
Pamiętaj, że to co teraz zasiejesz, rozwinie i dojrzeje w przyszłości.
|  Jesień
Pora kurczącej się przyrody, opadających liści z drzew.
Jest zmienna, zimna i wietrzna.
Czas na pracę ze świadomym oddychaniem.
|  Zima
Pora uśpienia, niskich temperatur, wcześnie zapadającego zmroku, melancholii.
Czas skupienia, odpoczynku, medytacji.