Jak zadbać o zdrowie wiosną?

Wiosna to czas przebudzenia, to co teraz zasiejesz, rozkwitnie i dojrzeje w przyszłości.

Wiosna to czas przebudzenia, wszystko rozkwita, rodzi się zieleń i inne kolory. To czas, w którym nie da się powstrzymać roślin, aby wzrastały i kwitły.  Nastaje pora świętowania.

1. Badania
Po porze uśpienia, spowolnienia, melancholii czas przygotować się do wiosennego przebudzenia. To najlepsza pora na posty.

Warto jednak wykonać badania laboratoryjne i o tej porze roku oprócz badań podstawowych (morfologia, glukoza, lipidogram, TSH, transaminazy (Ast, Alt), badanie ogólne moczu, elektrolity z magnezem i wapniem), warto oznaczyć stężenie żelaza, witamy B12, kwasu foliowego, kwasu moczowego, ferrytyny, białka crp, witaminy D3.

2. Co jeść wiosną?
Wiosenna dieta powinna być lekka, z dodatkiem kiełkowanych zbóż, roślin strączkowych i młodych zielonych liści. Dominującym kolorem jest zieleń. Szczególne zalecane:
  • zboża: orkisz, pszenica (pełne ziarno; płatki, kiełki, makaron, chleb)
  • kiełki (soja, fasola mung, brokuł, rzodkiewka, rzeżucha, lucerna)
  • zielone liście (mniszka, pokrzywy, rzodkiewki, botwinki)
  • jabłka, gruszki
  • zielona soczewica, groch
  • zielone warzywa liściaste (brokuł, pietruszka, sałata, kapusta)
  • marchew, buraki (młode)
  • kurczak (z wolnego wybiegu), indyk, królik
  • przyprawy polecane wiosną: rozmaryn, kurkuma, mięta pieprzowa, kolendra, imbir, bazylia
3.Pasta z zielonego groszku.

Przygotuj:

  • zielony groszek ok. 400g (może być mrożony)
  • tahini 1-2 łyżki
  •  50-100ml oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego ( w zależności od ulubionej konsystencji)
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku opcjonalnie
  • koperek zielony (pół pęczka)
  • sól, pieprz do smaku
  • rzodkiewka, płatki migdałów

Krok po kroku:

  1. Aby rozmrozić groszek można go wrzucić do wrzątku na 3-5 min.
  2. Ząbek czosnku pokroić w plasterki lub wycisnąć przez praskę, koperek posiekać.
  3. Rozmrożony groszek połączyć z tahini, oliwą/olejem (dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji).
  4. Dodać koperek, sól, pieprz  i zamieszać.
  5. Podawać z rzodkiewką i/lub płatkami migdałów.
Czas przygotowania 10-15 minut

|  Lato

Pora dojrzewania, podróżowania, radości, jest gorąca i jaskrawa.

 

Spróbuj spacerów o poranku, poczuj moc słońca.

|  Jesień

Pora kurczącej się przyrody, opadających liści z drzew.


Jest zmienna, zimna i wietrzna.


Czas na pracę ze świadomym oddychaniem.

|  Zima

Pora uśpienia, niskich temperatur, wcześnie zapadającego zmroku, melancholii.


Czas skupienia, odpoczynku, medytacji.