Jak zadbać o zdrowie wiosną?
Wiosna to czas przebudzenia, wszystko rozkwita, rodzi się zieleń i inne kolory. To czas, w którym nie da się powstrzymać roślin, aby wzrastały i kwitły. Nastaje pora świętowania.
Warto jednak wykonać badania laboratoryjne i o tej porze roku oprócz badań podstawowych (morfologia, glukoza, lipidogram, TSH, transaminazy (Ast, Alt), badanie ogólne moczu, elektrolity z magnezem i wapniem), warto oznaczyć stężenie żelaza, witamy B12, kwasu foliowego, kwasu moczowego, ferrytyny, białka crp, witaminy D3.
- zboża: orkisz, pszenica (pełne ziarno; płatki, kiełki, makaron, chleb)
- kiełki (soja, fasola mung, brokuł, rzodkiewka, rzeżucha, lucerna)
- zielone liście (mniszka, pokrzywy, rzodkiewki, botwinki)
- jabłka, gruszki
- zielona soczewica, groch
- zielone warzywa liściaste (brokuł, pietruszka, sałata, kapusta)
- marchew, buraki (młode)
- kurczak (z wolnego wybiegu), indyk, królik
- przyprawy polecane wiosną: rozmaryn, kurkuma, mięta pieprzowa, kolendra, imbir, bazylia
Przygotuj:
- zielony groszek ok. 400g (może być mrożony)
- tahini 1-2 łyżki
- 50-100ml oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego ( w zależności od ulubionej konsystencji)
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku opcjonalnie
- koperek zielony (pół pęczka)
- sól, pieprz do smaku
- rzodkiewka, płatki migdałów
Krok po kroku:
- Aby rozmrozić groszek można go wrzucić do wrzątku na 3-5 min.
- Ząbek czosnku pokroić w plasterki lub wycisnąć przez praskę, koperek posiekać.
- Rozmrożony groszek połączyć z tahini, oliwą/olejem (dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji).
- Dodać koperek, sól, pieprz i zamieszać.
- Podawać z rzodkiewką i/lub płatkami migdałów.
|  Lato
Pora dojrzewania, podróżowania, radości, jest gorąca i jaskrawa.
Spróbuj spacerów o poranku, poczuj moc słońca.
|  Jesień
Pora kurczącej się przyrody, opadających liści z drzew.
Jest zmienna, zimna i wietrzna.
Czas na pracę ze świadomym oddychaniem.
|  Zima
Pora uśpienia, niskich temperatur, wcześnie zapadającego zmroku, melancholii.
Czas skupienia, odpoczynku, medytacji.