Nie wychładzaj się, pamiętaj
o zakrywaniu głowy, uszu, karku
i kostek.

Jak zadbać o zdrowie zimą?

zima to pora uśpienia przyrody, drzewa są bezlistne, zwierzęta częściej chowają się w norach lub przechodzą w stan hibernacji. To pora niskich temperatur, wcześnie zapadającego zmroku, melancholii. To czas spowolnienia, odpoczynku, medytacji. To czas korzystania ze zgromadzonych zapasów, przygotowanych wcześniej przetworów.

Zima to pora uśpienia przyrody, drzewa są bezlistne, zwierzęta częściej chowają się w norach lub przechodzą w stan hibernacji. To pora niskich temperatur, wcześnie zapadającego zmroku, melancholii. To czas spowolnienia, odpoczynku, medytacji. To czas korzystania ze zgromadzonych zapasów, przygotowanych wcześniej przetworów.

 

1. Badania

Po zmiennej jesieni, następuje stagnacja zimy. Jeżeli jesienią nie były wykonywane badania laboratoryjne to oprócz podstawowych badań (morfologia, glukoza, lipidogram, TSH, transaminazy (Ast, Alt), badanie ogólne moczu, elektrolity,    w tym magnez), zalecane jest oznaczenie witaminy D3, wapnia, kwasu moczowego.

2. Co jeść zimą?

Zima to czas otulenia, wieczorów spędzanych w kuchni, to czas ciepłych, gęstych zup z dodatkiem roślin strączkowych i mięs.

Szczególnie polecane:

  • zboża (kasza gryczana, jaglana, owies- płatki, jęczmień- całe ziarno, kasza pęczak),
  • warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka), kapusty (biała, czerwona, brukselka) , dynia

  • cebula, czosnek, por

  • fasola: adzuki, mung, biała, czerwona; soczewica

  • orzechy, szczególnie włoskie

  • ryby, wołowina, kurczak (wolny wybieg)

  • kiszonki

3. Krupnik na bulionie drobiowym

Przygotuj:

  • 100g kaszy pęczak
  • 3 l wody
  • 2 udźce z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • łyżka masła/ oleju
  • sól i pieprz do smaku

Krok po kroku:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekaj podsmaż w garnku.
  3. Dodaj marchewkę, pietruszkę i mięso z kurczka i podsmaż ok. 2-3 minut mieszając.
  4. Dodaj kaszę pęczak, ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
  6. Wyciągnij kurczaka, obierz, podziel na kawałki i włóż z powrotem do zupy.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zagotuj.

Czas przygotowania 1,5 godziny.

 

 

|  Wiosna

To nowy początek. Pora roku, w której natura budzi się do życia, rozkwita kolorami.

 

Pamiętaj, że to co teraz zasiejesz, rozwinie i dojrzeje w przyszłości.

 

|  Lato

Pora dojrzewania, podróżowania, radości, jest gorąca i jaskrawa.

 

Spróbuj spacerów o poranku, poczuj moc słońca.

|  Jesień

Pora kurczącej się przyrody, opadających liści z drzew.


Jest zmienna, zimna i wietrzna.


Czas na pracę ze świadomym oddychaniem.